Wat betekent kapoentje?

Wat betekent kapoentje?


Wat betekent een kapoentje?

A) gecastreerde haan
B) schurk
C) lieveheersbeestje
D) kwajongen

Weet jij welk antwoord juist is?

Alle antwoorden zijn goed

Sinterklaas wordt in het lied ‘Sinterklaas kapoentje’ niet per definitie uitgemaakt voor gecastreerde haan. Het is een van de betekenissen van kapoen. Maar kapoen heeft er meer. Kapoen kan bijvoorbeeld ook gebruikt worden om ‘een gelubd manspersoon’ mee aan te duiden. Gelubd is ‘gecastreerd’.

Een kapoen was in de 19e eeuw een scheldwoord. Klaas Kapoen was een bekend (fictief) figuur dat veel voorkwam in spotprenten. Klaas Kapoen wordt in de verhalen van school gestuurd, ontslagen bij zijn baas. Van kwaad tot erger belandt hij ten slotte in de gevangenis. Maar eenmaal vrij slaat hij aan het moorden en ten slotte belandt hij onder de guillotine.

Op de een of andere manier is de naam van Klaas Kapoen overgegaan naar Sinterklaas kapoentje. Dat een bisschop celibatair leeft en dus geen seksueel leven heeft net als een kapoen, zal hebben bijgedragen aan de associatie maar belangrijker is waarschijnlijk dat “schoentje” rijmt op kapoentje.

Daarnaast is kapoen of kapoentje de benaming voor het lieveheersbeestje in bepaalde streektalen. De haantjes in de biologie zijn een groep van vegetarische bladkevers, met elk hun eigen waardplant, maar in het spraakgebruik staat haantjes vaak voor kleine kevers in het algemeen, waaronder het lieveheersbeestje.

In Vlaanderen staat kapoen voor kwajongen, vandaar ook de benaming van een leeftijdsgroep bij de scouts.

Klik hier voor meer informatie over het woord ‘kapoentje’

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *