Verkleinwoorden

Verkleinwoorden

Is het A4’tje of A4-tje?

De juiste schrijfwijzen is een A4’tje. Een achtervoegsel, zoals -tje, -je-ig-er, wordt met een apostrof gekoppeld aan het cijfer of de afkorting waarmee het één geheel vormt. Andere voorbeelden zijn 65+’er55+’erCDA’ervmbo’ercd’tjedvd’tje en wc’tje. Dit soort woorden worden afleidingen genoemd.

Als er geen achtervoegsel maar een woord aan een cijfer of afkorting wordt gekoppeld, is een streepje juist: A4-formaat64-jarige65+-kaart06-nummer19%-tariefcd-rekdvd-hoesjesms-bericht en wc-rol. Dit soort woorden worden samenstellingen genoemd: beide delen kunnen los (als zelfstandig woord) voorkomen.

Er zijn enkele uitzonderingen: de achtervoegsels -achtig-heid-schap en -dom worden niet met een apostrof maar met een streepje aan een afkorting of cijfer gekoppeld. Dit soort combinaties komen zelden voor, maar de volgende zinnen zijn voorstelbaar: ‘De politicus werd beschuldigd van een D66-achtige vlees-noch-vismentaliteit’, ‘Het EU-schap brengt niet alleen maar vreugde’, ‘Het programma-idee werd getoetst op RTL4-heid’ en ‘Het NAC-dom gaat een supporter in het bloed zitten.’

Bron: Onze Taal

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *