OK

De uitdrukking OK

De wereldwijd gebruikte uitdrukking OK, om aan te duiden dat alles in orde is, vierde 28 maart 2014 haar 175ste verjaardag. De lettercombinatie verscheen op 23 maart 1839 voor het eerst, in een krant in Boston. De Boston Morning Post, in die tijd de populairste Amerikaanse krant, plaatste OK als eerste in een van haar artikels. Sindsdien werd de tweelettercombinatie een universele uitdrukking. “De vaakst uitgesproken of neergeschreven uitdrukking op de hele planeet”, zegt professor Allan Metcalf, auteur van “OK. The Improbable Story of America’s Greatest Word”.

Volgens de professor – en ook volgens het Britse Oxford-woordenboek – is OK een afkorting van “orl korrekt”, dat zelf in de jaren 1830 ontstond door een verkeerd neerschrijven van “all correct” (alles is in orde). Hij verwerpt andere hypotheses, zoals dat OK te maken zou hebben met de Schotse uitdrukking “och aye” of het Griekse “ola kala” (alles is goed).

OK kwam in de jaren 1840 echt in het Amerikaanse woordgebruik terecht dankzij de democratische presidentskandidaat Martin Van Buren, luidt het nog. Vanaf de Tweede Wereldoorlog verspreidde de uitdrukking zich wereldwijd. “Ze is even gemakkelijk uit te spreken als te begrijpen, met gebruik van de klinkers 0 en A en de medeklinker K die in bijna alle talen ter wereld voorkomen”, besluit Metcalf.

Bron: De redactie.be

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *