Wat is juist: ‘Daar is niemand bij gebaad‘ of ‘Daar is niemand bij gebaat‘?

‘Daar is niemand bij gebaat‘ is goed. In de uitdrukking ergens (niet) bij gebaat zijn gaat het om het voltooid deelwoord gebaat van het werkwoord baten.

Baten
Baten betekent ’tot voordeel zijn’. ‘Ik ben erbij (of: ermee) gebaat’ is dus: ‘ik heb er voordeel van’, en ‘Daar is niemand bij gebaat’: ‘daar heeft niemand voordeel van’. Het bijbehorende zelfstandig naamwoord baat betekent ‘nut, voordeel, winst’; denk ook aan de kosten en de baten en ‘De kost gaat voor de baat uit.’

Baden
Het voltooid deelwoord gebaad hoort bij het werkwoord baden: ‘in bad gaan’ of ‘zwemmen’ (ook figuurlijk).

  • Na die tweedaagse wandeling hebben we uitgebreid gebaad.
  • Op de centen moeten letten is lastig als je altijd hebt gebaad in weelde.

Bron: Onze Taal

Welke zoekterm was hot in 2012 in Nederland?

Friso of Boer zoekt vrouw? Of toch Wordfeud?

En wereldwijd?

Google publiceert een waardevol overzicht van al onze zoekopdrachten die we in 2012 gedaan hebben op haar Tijdsgeest. Op deze pagina heeft Google in diverse rubrieken een top 10 samengesteld van de meest gezochte zoektermen en heeft hier een treffende video van gemaakt.

Nieuwsgierig? Bekijk hier de complete lijsten.

 

 

Het 23ste Groot Dictee der Nederlandse Taal is dit jaar weer een bijzonder verhaal. Schrijver en programmamaker Adriaan van Dis (65) heeft goed z’n best gedaan. Waar het dictee precies over gaat, wordt pas na een paar keer lezen duidelijk. Het was dit jaar zeker geen megasimpel dictee, maar het mocht coûte que coûte niet zijn wat het vorig jaar was.